top of page

Dva zlata za djecu sunca

Piše Nebojša Gunjević: Kada su igrači KK Diadore 7. rujna 2018. godine izišli u jednom jedinom hramu košarke u Europi i svijetu, kako je dvoranu Jazine najavio voditelj programa Igor Jelenić Toto, s djecom s Downovim sindromom u rukama, teško je bilo ne suspregnuti emocije i vjerujem kako oni kojima je suza kliznula niz obraz, kao meni, nisu bili rijetki. Nakon nekoliko trenutaka u ugodno popunjenim Jazinama zaorilo se Mi smo Zadrani, Zadar je naš te je humanitarna utakmica posvećena onima koje radi njihove čistoće, jednostavnosti, umiljatosti i otvorenosti nerijetko zovu i djeca Sunca, predstavila novi klub čije povijesno ime znači Dva zlata.



Nikad se nije dogodilo da novoosnovani klub prvu utakmicu odigra s klubom tri lige ispred, koji je osvajao brojne trofeje, s još uvijek važnim imenom, ali Diadora se i igrački uspješno predstavila u rodnom gradu gdje od početka ističe kako želi započeti jednu novu priču i košarci vratiti status koji u Gradu zaslužuje. Rezultat od 93:56 pokazuje dostojan otpor igrački puno kvalitetnijem suparniku a ključni trenutak koji čini nam se najbolje oslikava ono što novi klub na zadarskomu košarkaškom nebu želi predstavljati dogodio se kod rezultata 30:13 kada su suci dosudili loptu Diadori te se njihov igrač Josip Mrkić obratio sucu u neposrednoj blizini i rekao kako mu je lopta okrznula prste.



Društvo okupljeno oko Diadore, koje se na društvenim mrežama može naći pod širim nazivom #Entuzijasti, što znači Bogom nadahnuti, u svom Etičkom kodeksu kao svoje vrijednosti ističe poštenje, zajedništvo, predanost prema košarci i radu, i društvenu solidarnost, darovalo je pred utakmicu igračima Zadra knjigu Jere Bilana Svjetionik, članovima stručnog stožera knjigu Mladena Faina Žmul istine te zlatnom Zadrovu kadetu Duji Brali dvojezičnu knjigu Drage Marića Krešimir Ćosić – The man from Olympus – Čovjek s Olimpa. Članstvo kluba, kojim članovi participiraju u odlučivanju u klubu po principu jedan član jedan glas, sve je brojnije pa od Entuzijasta, koji su zasad osvojili Vakanzu i Pojonsko srce, vaterpolski i malonogometni turnir, očekujemo puno, koliko god možda mogu izgledati kao pali s Neba. Da budu Svjetionik i Sunce, da se Zadar i košarka ponovo doživljavaju kao Dva zlata koja nam pune srce i osvajaju dušu. Onda se u budućnosti možemo nadati i nekoj igračkoj veličini koja će pronositi glas o Gradu, kao što je to bilo u prošlosti. Ako i ne ostvare ono što su zacrtali, nećemo im to uzeti za zlo jer su već sada svojim kratkim postojanjem u našim srcima ispisali jednu lijepu priču. Ipak, zapamtimo dan osnivanja Diadore - ponedjeljak, 26. ožujka 2018. ljeta Gospodnjeg.



249 views
bottom of page